Uporabnik:
Geslo:
Evropski poslanci sprejeli direktivo o avtorskih pravicah
GLASBENIKI NA SNEGU - VABILO
ČESTITKE OB KULTURNEM PRAZNIKU
NAPOTKI TA SAMOZAPOSLENE V KULTURI
ZSVGS OBJAVLJA KRATKO ZGODOVINO PRIVATNEGA REPRODUCIRANJA
Želimo vam mirno in uspešno leto 2019
Odgovori na pripombe, predloge in dopolnitve k predlogu Splošnega akta o spremembah in dopolnitvah Metodologije nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev in radijskih programov
Odgovori na pripombe, predloge in dopolnitve k predlogu Splošnega akta o spremembah in dopolnitvah Metodologije nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev in radijskih programov
AKCIJA ZBIRANJA PRAZNIČNIH DARIL ZA SLOVENSKE OTROKE IZ SOCIALNO OGROŽENIH DRUŽIN
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2018 je zaključen
MINISTRSTVO ZA KULTURO - RAZPIS
Kaj je potrebno vedeti ob izdaji glasbenega albuma?
OBVESTILO ČLANOM ZSVGS O RAZPISU ZA SUBVENCIJE 2018 - DRUGA OBJAVA
13. člen Direktive Evropskega parlamenta in sveta o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.
OBVESTILO ČLANOM ZSVGS O RAZPISU ZA SUBVENCIJE 2018
RAZPISI ZA FESTIVALE NARODNO-ZABAVNE GLASBE 2018
RAZPISI ZA GLASBENE FESTIVALE
VIKEND SLOVENSKE GLASBE NA GOLTEH od 9. do 11. marca
Javni poziv za izbor kulturnih projektov
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2017 je zaključen
Počivaj v miru, Franc Flere
Vabilo na novinarsko konferenco, v sredo 17.5.2017 ob 11h
Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2016: NINA PUŠLAR – TO MI JE VŠEČ
Vabilo avtorjem k prijavi na javni poziv Imamo novo glasbo
Objavljen je javni razpis za festival Slovenska polka in valček 2017
IZŠLI KOMPILACIJI OB 10. OBLETNICI ZSVGS
Podpora k predlogu za podelitev posmrtnega odlikovanja
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2016 je zaključen
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP)
ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP
SEZNAM SKLADB - ZMED-C
GLASBENA INDUSTRIJA IZGUBI 170 MIO€ ZARADI PIRATSTVA
NEUGODNA SODNA PRAKSA ZA ZAVOD IPF IN IMETNIKE SORODNIH PRAVIC?
ZLATA PIŠČAL 2016
Avtorji vložili peticijo
Oddaja Polnočni klub o glasbi - 80 leta
Peticija »PUSTI PETI MOJGA SLAVCA, KAKOR SEM MU GRLO STVARIL«
Največkrat predvajane skladbe v letu 2015
Razpis za festival Vurberk
Poslanci ponovno potrdili novelo zakona o medijih
PRIDRUŽI se nam DANES, v četrtek, 4. 2., ob 16. uri v Državnem zboru!
Izjava za javnost o noveli zakona o medijih
Tarife IPF za organizatorje prireditev, veselic in koncertov
Umrla je Simona Weiss
MNENJA IN PREDLOGI ZSVGS (ZMed-C)
Besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih 16.11.2015
Vrhovno sodišče zavrnilo revizijo Zavoda IPF zoper sodbo Višjega sodišča
Vseevropska peticija za pravičen internet do izvajalcev
Javni poziv strokovni, zainteresirani in drugim javnostim za predložitev predlogov sprememb Zakona o avtorski in sorodnih pravicah
Primerjava domačih in tujih lestvic
Vlada za novega vršilca dolžnosti URSIL imenovala dr. Vojka Tomana
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic v javni razpravi do 30. septembra
Umrl je Slavko Avsenik
2. DAN SLOVENSKE GLASBE
Praznik glasbe
Predlogi in pripombe na predlog ZASP-G
ZASP december 2014 EVA: 2014-2130-0001

ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP

Datum: 05.07.2016

ZSVGS iz večih razlogov podpira predlog zakona ZKUASP

ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP ker:
1. mora biti pravica do soodločanja vseh članov v kolektivkah vrnjena in enaka, kot je bila na sklicu prve ustanovne skupščine njenega obstoja.
2. kolektivka ni dobičkonosno profitno podjetje in je izključno namenjena pošteni delitvi nadomestil avtorjem po uporabi njihovih del.
3. kolektivka ni bila nikoli delniška družba in zato o soodločanju ne morejo in ne smejo veljati pravila delniških združb.
4. so vsi posli omogočeni le na podlagi tarif in plačevanja uporabnikov za najem celotnega repertoarja kolektivke. Zato morajo biti tudi vsi člani kolektivke obravnavani enako, z enakimi pravicami, ter deležni enakopravnih pogojev delitev med najbolj do najmanj predvajanimi avtorji.
5. avtor, kateremu se njegova dela uporabljajo več, bo za uporabo avtomatično dobil večji honorar. Ne more biti dopustno, da bo avtor A dobil povečan honorar na škodo avtorja B.
6. kolektivka in njeno premoženje je v skladu z ZDRU v lasti vseh članov. Zato mora biti omogočen vsem članom vpogled v finančno poslovanje kolektivke, omogočene pa morajo biti varovalke nadzora. Z uvedbo članarine se nekomu odreče pravica do soodločanja, spremeni pa se tudi status iz člana v imetnika pravic, ki je podpisal pooblastilo za zastopanje dolčene kolektivke. Ta status je odločilen pri delitvi deleža premoženja društva.
7. članarina v obveznem upravljanju je nedopustna. Še posebej, kadar gre za monopolno ureditev.
8. kolektivka posluje z veliko vsoto denarja, kar omogoča razne finančne in druge materialne manipulacije v interesu posameznikov, ki imajo popoln nadzor ter moč nad odločanjem o odhodkih. V skladu z veljavnim ZASP je kolektivkam omogočeno, da SATS (strokovno administrativno službo) prenesejjo na drugo kolektivko oziroma na drugo podjetje, ki lahko opravlja takšno dejavnost. Dozdajšnji zakon pa ne ureja nadzora nad takšnim dejanjem.
9. ZKUASP  ne posega v pravico avtorja, niti je ne ureja. ZKUASP ureja način delovanja, ter nadzora kolektivk s strani države kot s strani njenih članov. ZKUASP povečuje pravice nadzora s strani UIL, kar pa nekaterim kolektivkam ni po godu. Je pa imetnikom pravic, ker nimamo nadzora kako se porablja naš denar.
10. avtorsko pravico bo urejal ZASP, ki se bo oblikoval po sprejetju ZKUASP.  Zato je vsaka bojazen o tem, da avtorji zdaj ne bi bili dovolj zaščiteni, povsem odveč. Avtorska in sorodne pravice so še vedno podrejene veljavnemu zakonu ZASP.
11. v medijih in v DZ smo priča različnih interesov, ki ločujejo ZA in PROTI ZKUASP.  Resnične ali neresnične zgodbe posameznikov, ki jih lahko razumemo kot medijske napade na različne kolektivke, dodatno potrjujejo, da je nekaj zelo narobe. V kolikor bi imeli dotični pravico do soodločanja in vpogleda v poslovanje, toliko in takšnih nasprotnih mnenj ne bi bilo nikoli.
ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP ker:
 1. mora biti pravica do soodločanja vseh članov v kolektivkah vrnjena in enaka, kot je bila na sklicu prve ustanovne skupščine njenega obstoja.
 2.  

   

 3. kolektivka ni dobičkonosno profitno podjetje in je izključno namenjena pošteni delitvi nadomestil avtorjem po uporabi njihovih del.
 4.  

   

 5. kolektivka ni bila nikoli delniška družba in zato o soodločanju ne morejo in ne smejo veljati pravila delniških združb.
 6.  

   

 7. so vsi posli omogočeni le na podlagi tarif in plačevanja uporabnikov za najem celotnega repertoarja kolektivke. Zato morajo biti tudi vsi člani kolektivke obravnavani enako, z enakimi pravicami, ter deležni enakopravnih pogojev delitev med najbolj do najmanj predvajanimi avtorji.
 8.  

   

 9. avtor, kateremu se njegova dela uporabljajo več, bo za uporabo avtomatično dobil večji honorar. Ne more biti dopustno, da bo avtor A dobil povečan honorar na škodo avtorja B.
 10.  

   

 11. kolektivka in njeno premoženje je v skladu z ZDRU v lasti vseh članov. Zato mora biti omogočen vsem članom vpogled v finančno poslovanje kolektivke, omogočene pa morajo biti varovalke nadzora. Z uvedbo članarine se nekomu odreče pravica do soodločanja, spremeni pa se tudi status iz člana v imetnika pravic, ki je podpisal pooblastilo za zastopanje dolčene kolektivke. Ta status je odločilen pri delitvi deleža premoženja društva.
 12.  

   

 13. članarina v obveznem upravljanju je nedopustna. Še posebej, kadar gre za monopolno ureditev.
 14.  

   

 15. kolektivka posluje z veliko vsoto denarja, kar omogoča razne finančne in druge materialne manipulacije v interesu posameznikov, ki imajo popoln nadzor ter moč nad odločanjem o odhodkih. V skladu z veljavnim ZASP je kolektivkam omogočeno, da SATS (strokovno administrativno službo) prenesejo na drugo kolektivko oziroma na drugo podjetje, ki lahko opravlja takšno dejavnost. Dozdajšnji zakon pa ne ureja nadzora nad takšnim dejanjem.
 16.  

   

 17. ZKUASP  ne posega v pravico avtorja, niti je ne ureja. ZKUASP ureja način delovanja, ter nadzora kolektivk s strani države kot s strani njenih članov. ZKUASP povečuje pravice nadzora s strani UIL, kar pa nekaterim kolektivkam ni po godu. Je pa imetnikom pravic, ker nimamo nadzora kako se porablja naš denar.
 18.  

   

 19. avtorsko pravico bo urejal ZASP, ki se bo oblikoval po sprejetju ZKUASP.  Zato je vsaka bojazen o tem, da avtorji zdaj ne bi bili dovolj zaščiteni, povsem odveč. Avtorska in sorodne pravice so še vedno podrejene veljavnemu zakonu ZASP.
 20.  

   

 21. v medijih in v DZ smo priča različnih interesov, ki ločujejo ZA in PROTI ZKUASP.  Resnične ali neresnične zgodbe posameznikov, ki jih lahko razumemo kot medijske napade na različne kolektivke, dodatno potrjujejo, da je nekaj zelo narobe. V kolikor bi imeli dotični pravico do soodločanja in vpogleda v poslovanje, toliko in takšnih nasprotnih mnenj ne bi bilo nikoli.
 22.  

Za pošiljanje komentarja se prosimo prijavite. Če še nimate uporabniškega računa, kliknite tukaj.
Uporabniško ime:
Geslo:

© ZSVGS - Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije 2019