Uporabnik:
Geslo:
RAZPISI ZA FESTIVALE NARODNO-ZABAVNE GLASBE 2018
RAZPISI ZA GLASBENE FESTIVALE
VIKEND SLOVENSKE GLASBE NA GOLTEH od 9. do 11. marca
Javni poziv za izbor kulturnih projektov
Mirno in srečno 2018 ob novih kompilacijah ...
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2017 je zaključen
Počivaj v miru, Franc Flere
SODBA VRHOVEGA SODIŠČA Z DNE 20.4.2017: REVIZIJA SE ZAVRNE. 13 SKUPŠČINA SAZAS Z DNE 19.4.2010 JE RAZVELJAVLJENA
Vabilo na novinarsko konferenco, v sredo 17.5.2017 ob 11h
Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2016: NINA PUŠLAR – TO MI JE VŠEČ
Vabilo avtorjem k prijavi na javni poziv Imamo novo glasbo
Objavljen je javni razpis za festival Slovenska polka in valček 2017
IZŠLI KOMPILACIJI OB 10. OBLETNICI ZSVGS
Upravno sodišče zavrnilo tožbo SAZAS in SAZOR GiZ
Razlaga kabelske retransmisije
Podpora k predlogu za podelitev posmrtnega odlikovanja
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2016 je zaključen
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP)
IZJAVA PREDSEDNIKA ZSVGS GLEDE ZADNJIH OBJAV NA PORTALU PLUS
ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP
SEZNAM SKLADB - ZMED-C
GLASBENA INDUSTRIJA IZGUBI 170 MIO€ ZARADI PIRATSTVA
NEUGODNA SODNA PRAKSA ZA ZAVOD IPF IN IMETNIKE SORODNIH PRAVIC?
ZLATA PIŠČAL 2016
Avtorji vložili peticijo
Saga SAZAS očitno nima konca. Ponovne tožbe zoper predsednika ZSVGS in dolgoletnega rednega člana skupščine SAZAS Dušana Zoreta
Oddaja Polnočni klub o glasbi - 80 leta
Peticija »PUSTI PETI MOJGA SLAVCA, KAKOR SEM MU GRLO STVARIL«
Največkrat predvajane skladbe v letu 2015
Razpis za festival Vurberk
Poslanci ponovno potrdili novelo zakona o medijih
PRIDRUŽI se nam DANES, v četrtek, 4. 2., ob 16. uri v Državnem zboru!
Umrl je Dušan Velkaverh, besedilopisec večnih pesmi
SAZAS-u ne bo potrebno vračati iz promo sklada
Izjava za javnost o noveli zakona o medijih
Predlog UIL dne 7.1.2016 na MGRT
Tarife IPF za organizatorje prireditev, veselic in koncertov
Sodišče: skupščina SAZAS je bila nezakonita, njeni sklepi so zaradi tega razveljavljeni!
Odprto pismo člana glasbenim ustvarjalcem Slovenije!
Umrla je Simona Weiss
MNENJA IN PREDLOGI ZSVGS (ZMed-C)
Besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih 16.11.2015
Vrhovno sodišče zavrnilo revizijo Zavoda IPF zoper sodbo Višjega sodišča
Vseevropska peticija za pravičen internet do izvajalcev
Javni poziv strokovni, zainteresirani in drugim javnostim za predložitev predlogov sprememb Zakona o avtorski in sorodnih pravicah
Primerjava domačih in tujih lestvic
Vlada za novega vršilca dolžnosti URSIL imenovala dr. Vojka Tomana
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic v javni razpravi do 30. septembra
Umrl je Slavko Avsenik
2. DAN SLOVENSKE GLASBE
Praznik glasbe
Odgovor predsednika ZSVGS Dušana Zoreta na očitke predstavnika SAZAS Tomaža Grubarja
VIŠJE SODIŠČE RAZSODILO O RAZVELJAVITVI VSEH SKLEPOV 13. REDNE SEJE SAZAS
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani z dne 25.2.2015
Predlogi in pripombe na predlog ZASP-G
ZASP december 2014 EVA: 2014-2130-0001

Saga SAZAS očitno nima konca. Ponovne tožbe zoper predsednika ZSVGS in dolgoletnega rednega člana skupščine SAZAS Dušana Zoreta

Datum: 11.04.2016

SAZAS je ponovno pričel z zastraševanjem in s tožbami avtorjev.

 

SAZAS je v mesecu marcu 2016 po naših podatkih ovadil najmanj dva ugledna glasbenika ter nekoč svoja člana redne skupščine, ki sta podpisala pooblastilo za kolektivno zastopanje.SAZAS želi s takšnimi dejanji krivdo, za svojo očitno izredno slabo podobo med avtorji in v javnosti, prevaliti na 'krivce', ki so že pred desetimi leti, ko so bili še njihovi redni člani, pričeli opozarjati na napake, ki bi jih lahko že takrat odpravili brez pretiranega medijskega pompa oziroma kasnejšega slabega javnega ugleda ter razdvojenosti med člani.  

SAZAS poskuša danes svojo podobo popraviti z raznimi prijaznimi medijskimi oglasi ter s sponzoriranjem nekaterih odmevnih festivalov, npr SPV 2016 in druge, kar avtorji v večini sicer močno pozdravljamo. Le zneski so zelo borni v kolikor razpolagamo s podatki o donacijah za te nagrade, hkrati pa avtorji nismo pozabili na drugo nepotrebno in negospodarno razsipnost v tej organizaciji. Spomnimo, kako je bilo pod precej podobno taktirko vodstva pred nekaj leti razdeljenih skoraj 500.000€ sejnin (V letu 2010 so si izplačali kar 493 tisoč evrov sejnin, nadomestil in predsedniških nadomestil - od tega 203 tisoč evrov za 2010, 73 tisoč evrov za 2009 in 215 tisoč evrov za 2008), 250.000€ nagrade prvim 100 avtorjem, katerih AH so predstavljali največje zneske, kako netransparentna je bila poraba promocijskega sklada, na kar je opozorila tudi UVK, da ostalih razsipnosti kot je materialna izguba zaradi še do danes neprodane lastne hiše na Tržaški in najem novih prostorov – po uradnih podatkih iz letnih poročil na dan 31.12.2013 za nič zaposlenih - niti ne omenjamo. 

SAZAS je zaradi takšnih in podobnih sklepov, v javnosti kot med njegovimi nekdanjimi člani, dokončno izgubil večino kredibilnosti in zaupanje, kajti število prostovoljnih zaupnikov, ki bi želeli postati njihovi člani, iz leta v leto močno upada. Npr. leta 2006 je ta organizacija štela okoli 280 rednih članov skupščine SAZAS, ki so imeli vse pravice o soodločanju. Po uradnih podatkih jih je v letu 2012 štela samo 104, v letu 2013 samo še 65 članov, za leto 2014 pa ni uradnih poročil, kar zaradi verjetno zelo malega števila članstva kaže na javno prikrivanje tega podatka. V Združenju bi moralo biti vsako skupščino najmanj 24 prisotnih članov SAZAS, saj je ravno toliko članov v njegovih organih in sicer: 12 UO, 5 GO, 4 NO in 3 DZ. Rezultat kaže, da je bilo v letu 2013 poleg članov odborov največ še 41 ostalih članov. Torej je v letu 2013 kar cca 37% članov vodstva odločalo o usodi vseh ostalih 5800 avtorjev in upravičencev, ki pa brez obveznega plačila letne članarine 70€ za obvezno pooblastilo monopolne kolektivne organizacije v primeru zaščite malih pravic, o soodločanju nimajo nobenih pravic. Vsi ostali navedeni 'člani' so le skladatelji, avtorji besedil in soavtorji glasbeno priobčenega dela, ki imajo v skladu z ZASP edino možnost pooblastiti le kolektivko SAZAS za zastopanje njihovih pravic iz naslova omenjenih del. Te osebe so kljub delni odločbi UVK z dne 8.4.2011 brez vsakršnih pravic do soodločanja o delitvi in porabi njihovega denarja, katerim bi moral SAZAS po našem mnenju ter v skladu z omenjeno odločbo  zagotoviti enakopraven položaj.  

Iz uradnih podatkov je mogoče sklepati, da je SAZAS po številu članov v bistvu daleč najmanjša kolektivna organizacija pri nas. Upravičeno se lahko sprašujemo, kako lahko URSIL takšni kolektivki s tako malo članov dovoli kolektivno upravljanje, po drugi strani pa ne izda dovoljenja za pobiranje BTL kolektivki, ki izkazuje več kot 40 krat večje povsem enakopravno članstvo.

V vednost prilagamo dve ovadbi, ki sta jih SAZAS ter gospod Matjaž Zupan naslovila na naslov našega predsednika, ki je bil po aferi najdene konoplje na enem od naslovov omenjenega g. Zupana, dne 11.12.2015 klican s strani medijev in je na podlagi informacij, ki jih je pridobil iz medijev dal prvič za radio Ognjišče ter radio RTV SLO telefonski in drugič za POP TV video interviju. Novinarko RTV SLO je zanimalo tudi mnenje, glede očitanih ter ugotovljenih drugih nepravilnosti, ki jih je ugotovil UVK, UIL ter člani sami. 

V kratkem bomo poskušali pridobiti oba posnetka in jih objaviti, da si lahko javnost ustvari svoje mnenje. Takšna dejanja s strani SAZAS zagotovo ne bodo koristila njegovi javni podobi.

 

Podobnost glede na uradne podatke je zgolj naključna, ali pač: vir: Wikipedia:

*Diktatura, tudi diktatorstvo, je politična ureditev, v kateri ima vladajoči razred, največkrat pa posameznik, neomejeno oblast. Avtokratskivodja tovrstne države oz. vlade je diktator. Nekateri znanstveni pristopi opredeljujejo diktatorstvo kot obliko vladavine, ki ima moč, da vlada brez odobritve ljudstva (podobno kot avtoritarizem), medtem ko totalitarizem opisuje državo, ki ureja skoraj vsak vidik družbenega in privatnega vedenja državljanov. Z drugimi besedami, diktatorstvo se nanaša na izvor vladajoče moči (od kod prihaja), tolitarizem pa se nanaša na področje vladanja. V tem smislu je diktatorstvo (vlada brez odobritve s strani državljanov) kontrast demokraciji (vlada prihaja iz ljudskih vrst), totalitarizem (vlada nadzoruje vsako perspektivo človeškega življenja) pa je nasprotje pluralizma (vlada dovoljuje različne stile življenja in mnenj).

Diktatura je v splošnem pogosto obravnavana kot samovoljna in nasilna oblika vladavine, ki je ne omejujejo nobeni zakoni in se opira predvsem na zagotavljanje avtoritete z uporabo sile. Javnost je cenzurirana, zato je kakršnokoli delovanje proti oblastniški strukturi, vključno s kritiko, kaznovano. V diktaturi je religija največkrat preganjana, saj predpostavlja višjo avtoriteto (najočitneje v stalinizmu).

 

 Admin


SAZAS je v mesecu marcu 2016 po naših podatkih ovadil najmanj dva ugledna glasbenika ter nekoč svoja člana redne skupščine, ki sta podpisala pooblastilo za kolektivno zastopanje.

 


 

SAZAS želi s takšnimi dejanji krivdo za svojo očitno izredno slabo podobo med avtorji in v javnosti prevaliti na 'krivce', ki so že pred desetimi leti, ko so bili še njihovi redni člani, pričeli opozarjati na napake, ki bi jih lahko že takrat odpravili brez pretiranega medijskega pompa oziroma kasnejšega slabega javnega ugleda ter razdvojenosti med člani. 

 


 

SAZAS poskuša danes svojo podobo popraviti z raznimi prijaznimi medijskimi oglasi ter s sponzoriranjem nekaterih odmevnih festivalov, npr SPV 2016, kar sicer močno pozdravljamo. Zneski so sicer zelo borni v kolikor razpolagamo s podatki o donacijah za te nagrade, hkrati pa avtorji nismo pozabili na drugo nepotrebno in negospodarno razsipnost v tej organizaciji. Spomnimo kako je bilo pod precej podobno taktirko vodstva pred nekaj leti razdeljenih skoraj 500.000€ sejnin (V letu 2010 so si izplačali kar 493 tisoč evrov sejnin, nadomestil in predsedniških nadomestil (od tega 203 tisoč evrov za 2010, 73 tisoč evrov za 2009 in 215 tisoč evrov za 2008), 250.000€ nagrade prvim 100 avtorjem, katerih AH so predstavljali največje zneske, kako netransparentna je bila poraba promocijskega sklada, na kar je opozorila tudi UVK, da ostalih razsipnosti kot je materialna izguba zaradi še do danes neprodane lastne hiše na Tržaški in najem novih prostorov – po uradnih podatkih iz letnih poročil na dan 31.12.2013 za nič zaposlenih - niti ne omenjamo.

 


 

SAZAS je tako v javnosti kot med njegovimi nekdanjimi člani dokončno izgubil večino kredibilnosti in zaupanje, kajti število prostovoljnih zaupnikov, ki bi želeli postati njihovi člani, iz leta v leto močno upada. Npr. leta 2006 je ta organizacija štela okoli 280 rednih članov skupščine SAZAS, ki so imeli vse pravice o soodločanju. Po uradnih podatkih jih je v letu 2012 štela samo 104, v letu 2013 samo še 65 članov, za leto 2014 pa ni uradnih poročil, kar zaradi verjetno zelo malega števila članstva kaže na javno prikrivanje tega podatka. V osnovi bi moralo biti najmanj 24 članov SAZAS, saj je toliko članov organov in sicer: 12 UO, 5 GO, 4 NO in 3 DZ. Rezultat kaže, da je bilo v letu 2013 poleg članov odborov največ še 41 ostalih članov. Torej je v letu 2013 kar cca 37% članov vodstva odločalo o usodi vseh ostalih 5800 avtorjev in upravičencev, ki pa brez obveznega plačila letne članarine 70€ za obvezno pooblastilo monopolne kolektivne organizacije v primeru zaščite malih pravic, o soodločanju nimajo nobenih pravic. Vsi ostali navedeni 'člani' so le skladatelji, avtorji besedil in soavtorji glasbeno priobčenega dela, ki imajo v skladu z ZASP edino možnost pooblastiti kolektivko SAZAS za zastopanje njihovih pravic iz naslova omenjenih del. Te osebe so kljub delni odločbi UVK z dne 8.4.2011 brez vsakršnih pravic do soodločanja o delitvi in porabi njihovega denarja, katerim bi moral SAZAS po našem mnenju ter v skladu z omenjeno odločbo  zagotoviti enakopraven položaj. 

 


 

Iz uradnih podatkov je mogoče sklepati, da je SAZAS po številu članov v bistvu daleč najmanjša kolektivna organizacija pri nas. Upravičeno se lahko sprašujemo, kako lahko URSIL takšni kolektivki dovoli kolektivno upravljanje, po drugi strani pa ne izda dovoljenja za pobiranje BTL kolektivki, ki izkazuje več kot 40 krat večje povsem enakopravno članstvo.

 


 

V vednost prilagamo dve ovadbi, ki sta jih SAZAS ter gospod Matjaž Zupan naslovila na naslov našega predsednika, ki je bil po aferi najdene konoplje na enem od naslovov omenjenega g. Zupana, dne 11.12.2015 klican s strani medijev in je na podlagi informacij, ki jih je pridobil iz medijev dal prvič za radio Ognjišče ter radio RTV SLO telefonski in drugič za POP TV video interviju. Novinarko RTV SLO je zanimalo tudi mnenje, glede očitanih ter ugotovljenih drugih nepravilnosti, ki jih je ugotovil UVK, UIL ter člani sami. 

 


 

V kratkem bomo poskušali pridobiti oba posnetka in jih objaviti, da si lahko javnost ustvari svoje mnenje. Takšna dejanja s strani SAZAS zagotovo ne bodo koristila njegovi javni podobi.

Za pošiljanje komentarja se prosimo prijavite. Če še nimate uporabniškega računa, kliknite tukaj.
Uporabniško ime:
Geslo: