Uporabnik:
Geslo:
Evropski poslanci sprejeli direktivo o avtorskih pravicah
GLASBENIKI NA SNEGU - VABILO
ČESTITKE OB KULTURNEM PRAZNIKU
NAPOTKI TA SAMOZAPOSLENE V KULTURI
ZSVGS OBJAVLJA KRATKO ZGODOVINO PRIVATNEGA REPRODUCIRANJA
Želimo vam mirno in uspešno leto 2019
Odgovori na pripombe, predloge in dopolnitve k predlogu Splošnega akta o spremembah in dopolnitvah Metodologije nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev in radijskih programov
Odgovori na pripombe, predloge in dopolnitve k predlogu Splošnega akta o spremembah in dopolnitvah Metodologije nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev in radijskih programov
AKCIJA ZBIRANJA PRAZNIČNIH DARIL ZA SLOVENSKE OTROKE IZ SOCIALNO OGROŽENIH DRUŽIN
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2018 je zaključen
MINISTRSTVO ZA KULTURO - RAZPIS
Kaj je potrebno vedeti ob izdaji glasbenega albuma?
OBVESTILO ČLANOM ZSVGS O RAZPISU ZA SUBVENCIJE 2018 - DRUGA OBJAVA
13. člen Direktive Evropskega parlamenta in sveta o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.
OBVESTILO ČLANOM ZSVGS O RAZPISU ZA SUBVENCIJE 2018
RAZPISI ZA FESTIVALE NARODNO-ZABAVNE GLASBE 2018
RAZPISI ZA GLASBENE FESTIVALE
VIKEND SLOVENSKE GLASBE NA GOLTEH od 9. do 11. marca
Javni poziv za izbor kulturnih projektov
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2017 je zaključen
Počivaj v miru, Franc Flere
Vabilo na novinarsko konferenco, v sredo 17.5.2017 ob 11h
Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2016: NINA PUŠLAR – TO MI JE VŠEČ
Vabilo avtorjem k prijavi na javni poziv Imamo novo glasbo
Objavljen je javni razpis za festival Slovenska polka in valček 2017
IZŠLI KOMPILACIJI OB 10. OBLETNICI ZSVGS
Podpora k predlogu za podelitev posmrtnega odlikovanja
Razpis za subvencioniranje nove produkcije audio posnetkov skladb 2016 je zaključen
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP)
ZSVGS podpira predlog zakona ZKUASP
SEZNAM SKLADB - ZMED-C
GLASBENA INDUSTRIJA IZGUBI 170 MIO€ ZARADI PIRATSTVA
NEUGODNA SODNA PRAKSA ZA ZAVOD IPF IN IMETNIKE SORODNIH PRAVIC?
ZLATA PIŠČAL 2016
Avtorji vložili peticijo
Oddaja Polnočni klub o glasbi - 80 leta
Peticija »PUSTI PETI MOJGA SLAVCA, KAKOR SEM MU GRLO STVARIL«
Največkrat predvajane skladbe v letu 2015
Razpis za festival Vurberk
Poslanci ponovno potrdili novelo zakona o medijih
PRIDRUŽI se nam DANES, v četrtek, 4. 2., ob 16. uri v Državnem zboru!
Izjava za javnost o noveli zakona o medijih
Tarife IPF za organizatorje prireditev, veselic in koncertov
Umrla je Simona Weiss
MNENJA IN PREDLOGI ZSVGS (ZMed-C)
Besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih 16.11.2015
Vrhovno sodišče zavrnilo revizijo Zavoda IPF zoper sodbo Višjega sodišča
Vseevropska peticija za pravičen internet do izvajalcev
Javni poziv strokovni, zainteresirani in drugim javnostim za predložitev predlogov sprememb Zakona o avtorski in sorodnih pravicah
Primerjava domačih in tujih lestvic
Vlada za novega vršilca dolžnosti URSIL imenovala dr. Vojka Tomana
Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic v javni razpravi do 30. septembra
Umrl je Slavko Avsenik
2. DAN SLOVENSKE GLASBE
Praznik glasbe
Predlogi in pripombe na predlog ZASP-G
ZASP december 2014 EVA: 2014-2130-0001

Poslanci ponovno potrdili novelo zakona o medijih

Datum: 01.03.2016
Avtor/Vir: STA - RTVSLO - TAX-FIN-LEX

Ljubljana, 01. marca (STA) - Poslanci so z 49 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili predlog novele zakona o medijih. Ta med drugim določa obveznost oblikovanja pravil komentiranja, rok vložitve zahteve za objavo popravka, kvote slovenske glasbe in nadzor izvajanja zakona. A kljub sprejemu sprememb zakona koalicija napoveduje, da bo šla v novo noveliranje zakona.

Poslanci so morali ponovno odločati o predlogu novele, ker je državni svet 4. februarja sprejel odložilni veto na novelo. Ocenil je namreč, da novela posega v svobodo izražanja in svobodno gospodarsko pobudo, omejuje pa tudi avtonomijo glasbenih urednikov.

Glavna razprava in pomisleki so se vrteli okoli deležev predvajanja slovenske glasbe na radijih. Radiji bodo morali skladno z novelo med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Zakon tudi določa obveznost izdajatelju, ki omogoča komentiranje v okviru svojega medija, da oblikuje pravila komentiranja in jih javno objavi na primernem mestu v mediju. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, pa mora biti umaknjen v najkrajšem možnem času po prijavi oz. najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi.

Prav tako novela določa rok vložitve zahteve za objavo popravka. Objava popravka se tako lahko zahteva v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo prispevka, vendar najpozneje v treh mesecih od njegove objave.

DZ je danes tudi potrdil poslanski mandat Sašu Tabakoviću (SMC). Slednji v poslanske klopi seda potem, ko se je vrnitvi med poslance odrekla Margareta Guček Zakošek, ki jo je vlada pred kratkim razrešila z mesta državne sekretarke na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Tabaković je sicer delo poslanca do zdaj opravljal ravno kot nadomestni poslanec za Guček Zakoškovo.

 

 

 

 

Poslanci vnovič podprli novelo zakona o medijih in uvedbo kvot

SD že napovedal spremembo besedila zakona po potrditvi
1. marec 2016 ob 15:47,
zadnji poseg: 1. marec 2016 ob 18:32
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Poslanci so v skladu z napovedmi z 49 glasovi za in dvema proti podprli predlog novele zakona o medijih, ki med drugim uvaja glasbene kvote.

Novela zakona predvideva, da mora radijska postaja med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za komercialni radio znaša najmanj 20 odstotkov vse predvajane glasbe, za javni radio pa najmanj 40 odstotkov.

Koalicijske poslanske skupine so že pred glasovanjem napovedale, da bodo predlog novele podprle, a nameravajo zakon po sprejetju znova novelirati. O noveli so poslanci ponovno odločali po tistem, ko je državni svet na besedilo zakona izglasoval odložilni veto.

 

Glasbene kvote - albumi slovenskih in tujih glasbenih skupin
Anita Koleša je v imenu poslancev SMC-ja dejala, da imajo sicer nekaj pomislekov glede določbe zakona, ki radijskim postajam nalaga predvajanje 60 odstotkov deleža skupne kvote slovenske glasbe med 6. in 19. uro. A kljub temu menijo, da je v zakonu veliko pravih in dobrih rešitev, ki jih je treba podpreti. Žal ji je, da so se vprašanja te novele zakona izpostavila kot realna šele po sprejetju. Ob ponovni potrditvi novele bodo v SMC-ju sporni člen "takoj ponovno postavili na sito in pripravili morebitno spremembo". Od ministrstva za kulturo pa pričakujejo temeljito analizo medijske krajine v državi, ki "nam mora dati bolj jasne odgovore, koliko kvote prispevajo k ohranjanju slovenske glasbene ustvarjalnosti in slovenskega jezika v našem medijskem prostoru", je dejala Koleša.

 

Tudi Matjaž Han (SD) je napovedal vnovično spreminjanje besedila zakona po potrditvi v DZ-ju. Podpora vetu državnih svetnikov bi po njegovem mnenju pomenila vnovičen korak nazaj pri podpori ustvarjalnosti na vseh področjih. Prepričan je, da je podpora zakonu podpora slovenski glasbi. Zato bodo predlog novele vnovič podprli.

Marija Antonija Kovačič (DeSUS) pa meni, da so neutemeljene trditve, da so tako visoke kvote za slovensko glasbo nedostopne in nesorazmerne.

Predlogu zakona so manj naklonjeni opozicijski poslanci. Violeta Tomič (ZL) je dejala, da predlogu novele ne bodo niti nasprotovali niti ga ne bodo podprli. Opozorila je, da predlog novele na področju kvot govori le o slovenski glasbi, ne prinaša pa nobenega zagotovila za predvajanje kakovostne in raznovrstne glasbe.

Ljudmila Novak pa je povedala, da si v NSi-ju prizadevajo za čim svobodnejšo ekonomsko pobudo. Predlog novele gre po njenem mnenju v smer prenormiranja, s predpisanimi kvotami pa se ne rešuje pravih težav. Zato predloga novele ne bodo podprli.

Mirjam Bon Klanjšček pa je v imenu poslanske skupine nepovezanih poslancev dejala, da od ministrstva za kulturo pričakujejo celovite rešitve. Po njihovem mnenju namreč rešitev za več slovenske glasbe ne more biti samo v kvotah.

 

Marko Filli: Če bo koalicija pozabila na dano obljubo, bomo vložili ustavno pritožbo
Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS)Marko Filli je ob tem izrazil pričakovanje, da bo koalicija v skladu z napovedjo, ki jo je dala na današnji seji DZ-ja, takoj predlagala dodatno spremembo 86. a člena novele. Zdajšnja določitev glasbenih kvot je namreč po njegovem mnenju nesprejemljiva."Pričakujem, da bo koalicija držala dano obljubo in bomo lahko takoj pristopili k oblikovanju takšne določitve glasbenih kvot, ki bo sprejemljiva za vse radijske programe." Kot pravi, na RTVS ne oporekajo najmanj 40-odstotnemu deležu slovenske glasbe."Imamo pa preprost predlog, naj se slovenska glasba enakomerno predvaja podnevi in ponoči," dodaja. Če pa bi koalicija pozabila na dano obljubo in bi obveljala zdajšnja določitev glasbenih kvot, pa bo nacionalna RTV-hiša vložila ustavno pritožbo, napoveduje.

 

 

Za enakomerno razpršenost čez ves programski čas 
Programski svet RTVS je sicer v ponedeljek prisluhnil stališču vodstva zavoda o noveli zakona o medijih. Direktor radia Miha Lampreht je ponovil nestrinjanje s 86. a členom novele, ki določa deleže slovenske glasbe v radijskih programih. Po njegovem mnenju gre za čezmeren poseg v uredniško avtonomijo, s čimer se je strinjal tudi programski svet. Na predlog vodstva RTVS je programski svet zavoda brez glasu proti izglasoval sklep, s katerim se je zavzel za enakomerno razpršenost slovenske glasbe čez ves programski čas na način, da bo njen delež tako v dnevnem kot nočnem času znašal 40 odstotkov.

 

G. C.

 

 

Vir: http://www.tax-fin-lex.si/stari/StaNews.aspx?nid=7446

Vir:https://www.sta.si/2236912/poslanci-ponovno-potrdili-novelo-zakona-o-medijih?q=zakon,o,medij

Vir: http://www.rtvslo.si/kultura/glasba/poslanci-vnovic-podprli-novelo-zakona-o-medijih-in-uvedbo-kvot/387113

 

ZSVGS pozdravlja potrditev novele zakona o medijih saj se s svojimi dejanji že desetletje prizadeva k večji veljavi slovenske kulture.

Za pošiljanje komentarja se prosimo prijavite. Če še nimate uporabniškega računa, kliknite tukaj.
Uporabniško ime:
Geslo:

© ZSVGS - Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije 2019